Omroep­erkenningen
2016 – 2020

1 juli 2014

Op 1 januari 2016 eindigt de vijfjarige erkenning van de huidige omroepverenigingen. Staatssecretaris Dekker (OCW) heeft de raad gevraagd de aanvragen voor een nieuwe erkenning te beoordelen.

PowNed en WNL hebben, net als in 2009, een voorlopige erkenning aangevraagd. Dat heeft Human ook gedaan. Op basis van de profilering in hun beleidsplannen en een mondelinge toelichting hierop, adviseert de raad deze drie omroepen een voorlopige erkenning te verlenen.

De raad adviseert de drie samenwerkingsomroepen (AVROTROS, KRO-NCRV, BNN-VARA) en de zelf­standige omroepen EO, MAX, VPRO een erkenning te verlenen voor de periode 2016 – 2020. Wel plaatst de raad in zijn advies een paar kanttekeningen bij de aanvragen van deze omroepen.

Bij de beoordeling van de aanvragen is de raad op een aantal beperkingen gestuit. Hij pleit daarom voor de ontwikkeling van nieuwe criteria, die een heldere beoordeling van alle omroepen mogelijk maakt.

Reactie staatssecretaris Dekker (OCW)

Vanaf 1 januari 2016 maken negen omroepen onderdeel uit van de Publieke Omroep. Het gaat om de gefuseerde omroepen AVRO­TROS, KRO-NCRV, BNN-VARA en de zelfstandige omroepen EO, Omroep MAX en VPRO. PowNed, WNL en HUMAN krijgen een aspirant status. Wel moeten deze laatste drie gaan samenwerken met één van de fusie omroepen, de zelfstandige omroepen of de NTR. Dat heeft staatssecretaris Dekker besloten.

De besluiten zijn in lijn met de adviezen die de staatssecretaris heeft gekregen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).